Wij mensen vermalen ons voedsel met onze tanden. Kippen moeten ook hun voedsel verwerken, maar doen dit niet met tanden. Dat zou overigens ook een bijzonder gezicht zijn... In plaats van tanden hebben kippen een krop, waarin ze het voer tijdelijk opslaan. Vervolgens vermalen ze het fijn met hun maagspier. Kippengrit speelt hierin een belangrijke rol, maar wat is kippengrit nu precies?

Mineralen

Kippengrit is een verzamelnaam voor een mengeling van verschillende soorten mineralen. Van oudsher haalde een wilde hoender deze mineralen uit de bodem. Denk hierbij aan stukjes schelp en kleine steentjes. Maar omdat de hobbykip vaak gehouden wordt op een relatief kleinere oppervlakte, kan het dier na verloop van tijd deze mineralen niet meer vinden in de achtertuin. 

Bron van calcium

Kippengrit bestaat voornamelijk uit oestergrit, roodsteen en maagkiezel. Oestergrit is een rijke bron van calcium voor de botopbouw en een harde eischaal. Roodsteen is een belangrijk ingrediënt wat de spijsvertering ondersteunt en bevordert. Tot slot zorgt de maagkiezel voor de vermaling van het voedsel wat in de krop van de kip terecht komt. 

Apart bakje

Het is belangrijk om kippengrit onbeperkt aan te bieden in een apart voerbakje naast het normale voer, en niet te mengen door het normale voer of te strooien op de grond. Kippen weten zelf hoeveel ze nodig hebben. Op deze manier kunnen ze het eten naar behoefte!